Десет хиляди дръвчета за засаждане ще бъдат раздадени на 20 март /събота/ в Русе, съобщават от Община Русе, предаде БТА.

2500 дка земеделски земи станаха гора в Тервелско

Кампанията е на "Гората.бг" и с подкрепата на местните власти. Желаещите да бъдат овощари русенци или да отгледат поне едно плодно дръвче, могат да избират от няколко костилкови вида – слива, череша, кайсия или праскова. Фиданките са необлагородени, подчертават от Общината. Освен овощни видове, властите в крайдунавския град ще раздават и горски/паркови фиданки - черен бор, липа, червен дъб и акация.

Кампанията ще се състои на общинския паркинг до сградата на офиса на приходната агенция.От местната управа обясняват, че участниците в кампанията трябва да извършат засаждането на фиданките на подходящите за съответния дървесен вид места, съобразно закона и общинските разпоредби. 

За засаждането в градска среда на дръвчетата се изисква разрешение от общината, а плодните дръвчета могат да бъдат засадени единствено в частните имоти и градини.

Организаторите напомнят, че дарените дръвчета не могат да бъдат продавани или заменяни, като изискват преди всичко внимание и грижи от хората.