Нови 2500 декара гори влизат от този месец в обхвата на Държавно ловно стопанство – Тервел. Площите са в земеделски територии и със заповед на министъра на земеделието и храните предназначението им е променено в горски територии, уточняват от Североизточно Държавно предприятие – град Шумен. 

От другата страна: Мнението на животновъд за казуса гори-пасища

Тези терени са с влошено санитарно състояние, тъй като до момента са били със статут на земеделски земи и не е имало възможност в тях да се извършават мероприятия по стопанисването им. Това налага през септември 2019 година Ловното стопанство в Тервел и СИДП да инициират процедура по промяна на предназначението им от обработваеми земи в горски територии. Съгласно нормативната уредба само в такива могат да бъдат провеждани лесовъдски мероприятия, които позволяват устойчивото стопанисване и добро състояние на горите.

В тях ще бъде предприета ежегодна залесителна дейност, както и почистване и възстановяване на наличната горска растителност. Това няма да е последната такава инициатива. Ръководството на СИДП е предприело подобни действия и за други терени по смисъла на Закона за горите, като целта е увеличаване на зеленото богатство на България.