Приемът по дългоочакваната подмярка за подкрепа на неземеделски дейности ще бъде отворен от май до юли 2023 г. Това съобщи Геновева Друмева, управител на ОИЦ-Добрич по време на информационна среща за представяне на предстоящите процедури по програмите за периода 2021-2027 г., както и планираните подмерки по ПРСР. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

По подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ ще бъде силно ограничено кандидатстването за инвестиции в къщи за гости.

Няма да е позволено изграждането на нови, а само ще се допуснат допълващи дейности към вече готовите, стана ясно на срещата в Добрич. 

Минималният размер за финансиране на един проект по подмярка 6.4 е 10 000 евро, а максималният – 400 000 евро. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50%. Допустими кандидати са земеделски стопани или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите. 

По подмярката ще се финансират както проекти за развитие на услугите във всички сектори и занаятите, така и производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. 

По ПРСР за периода 2007-2013 г. у нас бяха построени 746 къщи за гости. През миналата година стана ясно, че Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) настоява България да възстанови в европейския бюджет над 30 милиона евро, усвоени по проекти. Най-голямата част от сумата - 23 милиона евро, трябва да бъде върната заради къщи за гости, използвани за частни нужди.