Европейските страни се борят с вируса по свой си начин. Докато Белгия смекчава правилата за карантинните зони, съседна Франция се огражда от „белгийската“ африканска чума по свинете (АЧС). В тези условия белгийският фермерски съюз призова да се координират усилията на страните от ЕС с цел по ефективно противодействие на вируса, пише информационна агенция Казах-Зерно.

ЕК изпраща спешна проверка в Румъния заради чумата


Белгийският министър на земеделието Денис Дюкарм иска до края на годината да бъдат заделени от 80 000 до 1 млн. евро за компенсации на пострадалите от африканска чума по свинете фермери. В момента в Белгия за убити около 6 000 свине в рамките на процедури за предотвратяване на разпространението на болестта.

Карантинната зона на АЧС в южната част на Белгия, включваща 63 000 ха, към днешна дата е разделена на 3 части, спрямо които има въведени различни ограничения.

Докато в основната зона, която е с площ около 12 500 ха, продължава да има забрана върху храненето на животните, лова и разходките в гората, достъпът в другите зони е разрешен. В основната зона също така се осъществява търсене на мъртви глигани.

Към 15 октомври са установени 89 случая на АЧС при отглежданите в района свине-майки.

В това време в северните департаменти на Франция, граничещи с белгийската карантинна зона, властите са приели решение да ограничат достъпа до гората, временна забрана на лова, а също така дърводобив и транспортиране на дърва. Под непосредствена заплаха от заразяване с АЧС във Франция са почти 100 ферми. На границата с Белгия ще бъде издигната ограда с ток. В местата, където не може да се постави такава, ще има разпръснати вещества, които подплашват глиганите.

Съюзът на белгийските фермери отбелязва, че макар да разбират подбудите за взетите мерки от Франция, ситуацията изисква координиране на противоепизоотичните мерки от страна на ръководството на ЕС.