Белгийската столица отново се превръща в епицентър на земеделския гняв. Около 900 трактора парализираха центъра на Брюксел в понеделник, докато протичаше срещата на министрите на земеделието от Евросъюза. Полицията използва още сутринта водни оръдия, за да гаси огньове, запалени от протестиращите. 

Четете още: Европейските фермери продължават да искат промяна


Фермерите изразят недоволството си от последните решения на Европейската комисия, взети в отговор на протестните акции, проведени в началото на февруари, защото ги смятат за недостатъчни. Земеделските стопани се обявяват против европейските правила, които смятат за твърде строги по отношение на околната среда и спада на доходите им.

Организаторите на протестите в Белгия призовават по-специално Европейския съюз да се оттегли от споразуменията за свободна търговия със страните от Южна Америка.

Проблемите с трафика в центъра на Брюксел са значителни. Затова от полицията съветват да не се пътува до белгийската столица с кола и да се използва градски транспорт.

На срещата на министрите Европейската комисия представя първите  възможности за „опростяване“  на правилата на общата селскостопанска политика (ОСП). След вече одобрено изключение за угарите, задълженията за поддържане на постоянни ливади трябва да бъдат смекчени тази година за животновъдите, които са в процес на повторно преобразуване. Няколко държави също искат гъвкавост по отношение на задълженията за сеитбооборот, съобщава lemonde.fr. 

„Има много гняв заради неспазените обещания: това е възможност за необходими реформи, сегашната обща селскостопанска политика е бюрократично чудовище. Работата на полето, а не бумащината трябва да бъде в дневния ред“, каза германският министър Джем Йоздемир.