Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) очаква в определени области на страната цените на земеделската земя да започнат да падат. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air Борислав Петков, председател на БАСЗЗ. От асоциацията очакват и спад на сделките като цяло на първичния пазар.По думите на Петков на пазара са останали т. нар. трудни сделки – земи с много собственици, както и земи, за които има сериозно разминаване между купувачи и продавачи. Очакванията му са това да отшуми за период от няколко месеца.

Според експерта пазарът ще се развива с по-умерени темпове през годината. “Имайки предвид състоянието на земеделската земя в момента, тази еуфория, която беше, бързо отшумя”, коментира Петков. Според него по-ниските изкупни цени на земеделската продукция през миналата година са отрезвили инвеститорите, а “инвеститорите-камикадзета” са се отдръпнали от пазара.

“Цената на земята е функция от много фактори и приходът, който се получава от нея, е един от основните. При година, каквато беше 2013 г. – с добри добиви, но ниски изкупни цени, доста хора се отрезвиха. Земеделието е бизнес, който трябва да се гледа в дългосрочен аспект”, допълни Петков.

Според него земеделските производители и инвеститорите си правят по-добре сметката след колко време ще си възвърнат инвестицията. И докато миналата година 80-90% от субсидиите са били насочени към покупка на земя, тази година по-голямата част от европейските средства за българските стопани отиват за погасяване на кредити, лизингови вноски и покупка на торове.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!