Бартелеми Агер е председател на обучителен център, одобрен от френското Министерство на земеделието. Организацията има внушителна история - създадена е и работи без прекъсване от 1901 година.
Г-н Агер беше в България по покана на Съвета на българските аграрни организации. Двете организации разработват съвместен проект. Бартелеми Агер доведе в Плевен свои колеги, с които работят по проекта, за да се срещнат с фермери от региона.

- Г-н Агер, каква е целта на посещението ви в Плевен?
- Целта е да видим с българските ни колеги възможностите за развитие на селското стопанство и в частност на животновъдния сектор. Веднага трябва да уточня, че идеята ни е да работим със средни животновъдни ферми, не визираме индустриалното животновъдство. А в Плевен сме и по покана на местната асоциация на млекопроизводителите с председател Николай Романов. Искаме да обменим опит с фермерите от вашата област за производството на локални традиционни продукти, които да бъдат представени с по-голяма стойност на европейските пазари. Това е и целта на нашия съвместен проект.


- Имат ли място на френския пазар българското кисело мляко и сиренето? Вие познавате ли тези продукти?
- Аз лично не познавам вкуса на истинското българско кисело мляко. Познавам вкуса единствено на произвежданото мляко от една популярна в България фирма и не мога да твърдя, че това е вкусът на натуралното българско кисело мляко.
Но една от целите на нашето посещение е да проучим възможностите за съвместна търговия. На натурални български продукти. Такива възможности виждаме в областта на овцевъдството, в разработването на продукти от биволско мляко, българското кисело мляко, а също така и патешки продукти, които да бъдат предлагани във Франция с българска марка. Това, към което се стремим, е традиционните продукти да носят по-голяма печалба на българските производители. Едната възможност е съвместна търговия. Вероятно ще има и френски продукти, които ще заинтересуват българските потребители.


- Разбрах, че има идея за изграждане на съвместно преработвателно предприятие в Плевенско?
- Идеята е по-скоро на група производители и е за създаване на качествени български продукти. Пътят е създаването на организация на производителите, съвместно с вече работещо предприятие. Смятаме, че в Плевенско ще намерим предприятие, което ще преработва продукцията, не става въпрос за изграждане на ново предприятие.


- А защо точно Франция, Словакия и България? И защо Плевен?

- Съветът на българските аграрни организации поддържа с нас дългосрочно сътрудничество и заедно търсим общо развитие. А изборът на Плевен беше направен от председателката на съвета Людмила Тодорова. Ние търсихме район, който да носи спецификата на територията и разбрахме, че Плевен е с такава специфика.


- Г-н Агер, как се развива животновъдството във Франция и как се финансира секторът?

- Два фактора ще изтъкна. Първият - във Франция земеделските производители се обединяват в организации на производители така, че да могат да произвеждат и съвместно да търсят пазарна ниша. По този начин те имат много сериозна икономическа тежест, защото вече не става въпрос за индивидуални дейности. И второ - аз съм и председател на областния съвет в регион Акитен и трябва кажа, че ние имаме финансиране и на регионално равнище. То е за нови инициативи, тоест за разработване на продукти с регистриран защитен географски произход, с типични за региона етикети. Такива продукти се продават по-скъпо на пазара, което естествено носи по-голяма печалба на земеделските производители. Това ще обясним на българските ни партньори, а по време на предстоящото обучение при нас, във Франция, ще им покажем нагледно нашия опит. Вярвам, че проектът ни ще прерасне в добро и взаимополезно сътрудничество в бъдеще.