До дни Министерството на земеделието ще одобри проекта „Балканско сирене“, в който България ще участва заедно с Гърция, Румъния и Словения. Това стана ясно на Международна конференция по подхода „Водено от общностите местно развитие“ в Албена, предаде БНР.

Министерството: Отваряме мярката за късите вериги пак

По процедура проектът се одобрява едновременно в четири страни – България, Румъния, Словения и Гърция. Идеята за него се зароди преди две години отново по време на събитие в Албена. Целта е вместо да се спори дали и кой е "откраднал" името Фета или Бяло саламурено сирене, заедно да се представя уникалния вкус на млечните продукти от различните региони на Балканите. Инициативата за популяризиране на огромното разнообразие от бяло сирене и кашкавал, произвеждани в региона, беше подкрепена от Европейския съюз със 700 хил. евро.

"До дни страната ни трябва да го подпише", заяви на международната конференция Стефан Спасов от Министерството на земеделието.

Целим популяризиране на балканското сирене на европейския пазар. Предстои да бъде одобрен до дни от Министерство на земеделието и друг проект между България и Румъния, който се разработва за малки винарни в селските райони. Има и проекти за местен туризъм“, съобщи още Спасов.

Той допълни, че през настоящия програмен период по подхода „Водено от общностите местно развитие“ ще бъдат финансирани около 2500 проекта. На конференцията, която се състои за седма поредна година, участват над 200 представители от България и Румъния.