Българските сортове пшеница, които масово са засети в страната през тази стопанска година, са създадени за местните климатични условия и на полето могат да издържат без щети до минус 20 градуса. Това заяви пред БТА директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков. Това са сортовете "Енола", "Аглика", "Драгана", както и най-новите - "Мерилин" и "Кристи". 
 
Според доц. Киряков всички сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, са студоустойчиви. По думите му селекционните материали са тествани в лабораторни условия при температура минус 18-22 градуса за срок от 72 часа, без да измръзнат. Посеви, които не са издържали на студа, са отпаднали от селекцията. При създаването на българските сортове е използвана генетична плазма от високо устойчиви на студ руски и украински пшеници
 
Падналата температура в Добричкия регион не е екстремно ниска за пшеничните масиви и няма опасност посевите да измръзнат. Регионът произвежда най-много хлебно зърно в страната, като през тази стопанска година площите с пшеница надхвърлят 1 199 000 декара. 
 
Според доц. Киряков по-голяма опасност има за европейски сортове пшеница, засети в страната, които не са адаптирани към местните условия. В равнината има малко сняг, който в студеното време е благоприятен фактор за опазване на растенията, добави доц. Киряков. Ученият припомни, че снежната покривка не само предпазва растенията от силния вятър, но и повишава с няколко градуса температурата на почвата.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!