Под мотото „Болестите не признават граници“ премина тридневен семинар в Ниш, на който ветеринарни специалисти и научни работници от България и Сърбия обсъдиха общите проблеми свързани с разпространението на болести при животни и хора в трансграничния регион България Сърбия, информират от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).


Участниците от двете държави споделиха опита си в борбата с някои от най-разпространените заболявания по животните, които освен икономически щети, могат да повлияят негативно и на здравето при хората. Отправната точка при справянето със заболявания по животните е бързата обмяна на информация в зоната на сътрудничество и своевременната адекватна реакция от двете страни на границата.
 

Семинарът се проведе във връзка с изпълнението на проект Съвместната информационна система за оптимизация на процесите "Едно здраве", в зоната на сътрудничество. Водещ партньор при реализацията на проекта е Областната дирекция по безопасност на храните в Перник. Партнират й Ветеринарният институт в Ниш и Областните дирекции по безопасност на храните в София - област и в Кюстендил.

 

Това е и една от целите на проекта „Едно здраве“, да бъде разработена Съвместна информационна система, като основен инструмент за подобряване на качеството на механизмите за контрол на съответните ветеринарни органи.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!