България е склонна да обмисли възможността за определяне таван на субсидиите за подпомагане на големите индивидуални ферми, с оглед по-добро разпределение на средствата между земеделските производители, но счита че подобна мярка следва да бъде подложена на сериозна дискусия, при ясно формулиране на критериите и дефиниране на понятието „голяма ферма”, „малко стопанство” и „активни фермери”. Това стана ясно по време на форум посветен на ОСП, който беше открит от зам.-министър Светлана Боянова.

От семинара яе разбра още, че България държи да се запази размера на бюджета, както и двата стълба на ОСП, предвид предизвикателствата, пред които е изправена - хранителна сигурност, промени в околната среда и климата, застаряване на населението в селските райони. Според  Боянова не се очакват съществени промени по отношение на Втория стълб от ОСП – Програмата за развитие на селските райони. Необходимо е да се запази балансът между средствата за директни плащания на площ и ПРСР, като в същото време се даде по-голяма свобода на държавите-членки при избора на мерки за подпомагане.  Особено важно е и по-нататъшното опростяване и облекчаване на законодателството и административните процедури, за да стане Общата селскостопанска политика по-разбираема и по-достъпна за прилагане от всеки земеделски стопанин. Сред позициите, които страната ни ще защитава в европейския дебат по ОСП, е и отпадане на историческия подход при определяне на субсидиите, тъй като той дискриминира родните земеделски производители.

„България ще настоява за по-ранното изравняване на субсидиите по Схемите за единно плащане на площ с тези на старите страни-членки на ЕС. За да са конкурентни на европейските си колеги, българските земеделски производители трябва да разполагат и със същия финансов ресурс като тях”, бяха думите на Светлана Боянова.

Зам.-министърката подчерта, че не е  справедливо земеделските производители, които спазват едни и същи изисквания, да получават различна помощ, заради това, че се намират в различни държави-членки”. По думите й МЗХ ще се бори за изравняване на субсидиите още от 2014 година, но разчита на подкрепата на бизнеса и неправителствените организации в земеделския сектор. За три години по данни на МЗХ страната ни е успяла да усвои по линия на ОСП 2,3 милиарда лева – 1,2 млрд. лв. по директните плащания и 1,1 млрд. лв. по ПРСР

.