България има много голямо производство на патешки дроб – около 2 700 – 2 800 тона/годишно. По производство на патешки дроб заемаме второ място в света след Франция. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

[news]
Тъй като пазарът на патешки дроб в Западна Европа е пренаситен, наши предприя може да започнат износ на патешко месо към Япония. Вече се водят и преговори за това, съобщи проф. Белоречков.
 
„Става въпрос за износ на неголеми количества месо, а по-скоро черен дроб от патици т.нар. „фоа гра“. По-скоро ще се търси износ на деликатеси отколкото на цели патици, тъй като целите патици са тежки за износ, а Япония е далеч от България, което е сериозен проблем.
 
Фермер.БГ припомня, че преди месец от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия съобщиха, че Япония е одобрила процедурата за внос на българско птиче месо и гъши дроб, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. 
 
„По отношение на пилешкото месо би било много трудно да се осъществи износ заради разстоянието и особеностите на японския пазар, но възможността за реализация на продукти от патешки дроб е реална“, посочи председателят на Птицевъдния съюз.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!