Заплождането на кравите е свързано с много грижи, а понякога и с големи тревоги за стопаните. Най-трудно е за младите фермери.

За животновъдите: По-високи ставки и по-малко мляко за доказване

„Имам стадо крави и явно някакви проблеми с фертилността на част от тях. Миналата година дълго време не успявах със заплождането на едно от животните, въпреки че вече беше раждала. То не бяха инжекции, промивки и какво ли не! Коства ми 4 месеца и доста пари, но с помощта на местния ветеринар успяхме да се справим. Сега обаче същото се случва и с друга крава. Аз съм начинаещ фермер и се чувствам объркан и притеснен”, сподели пред Agri.bg стопанинът на животните Митко Спасов.

В първия случай било ясно, че става дума за възпаление на матката на животното и фермерът се опасява, дали има вероятност да се заразят и другите крави в стадото му.

„Вариантите за нарушенията във фертилността на кравите са два – възпаление на матката или хормонален дисбаланс. И в двата случая обаче трябва да се вземат мерки, защото каквато и да е причината, проблемът е преодолим”, успокои ветеринарният лекар д-р Цветан Ценов.

Според него в първия случай е ставало дума за множество бактерии в матката на животното и това е наложило по-дългото лечение. Важно е обаче фермерът и колегите му да знаят, че стриктните грижи и балансираният порцион, може да бъдат от изключителна полза както за заболелите, така и за здравите животни.

Просто в храната на животните трябва да са включени повече витамини и минерални добавки, както и да се съблюдават санитарните норми.

Известно е, че неправилното хранене може да доведе до ацидоза. Такава опасност при изхранване със сено има, когато тревата е била окосена късно и масата е с ниски енергийни показатели. Затова стопаните трябва първо да подбират правилно времето за прибиране на тази храна.

Неправилното хранене с лесно смилаеми въглехидрати може да е причина за образуване на излишък от мастни и млечни киселини и да създаде много проблеми при отглеждането на животните.

„В такива случаи се изготвя диета, при която се взема предвид съдържанието на захари в храната и нивото на усвояемост на нишестето в различните концентрирани фуражи”, обясни д-р Ценов.

Другото важно нещо според него е придържането към санитарните стандарти, както и осигуряване на така важната ветеринарна помощ. Ако стопаните забележат, че някоя от кравите е изгубила апетит, видимо има повишена температура и изглежда вяла, незабавно трябва да се извика лекар, защото е ясно, че става дума за възпалителен процес, който може да касае и фертилността, но и живота й.

Не бива да се забравя, че подготовката за нормално зачеване и износване на следваща бременност на животното се прави още преди и след предходното отелване.

Организмът на майката е много податлив на инфекции 3 седмици преди и още 3 седмици след като е дала живот на телето си. Затова в този период е препоръчително да се увеличи съдържанието на витамин Е в порциона на животното.