Години наред поколения фермери залагаха на знанията и фамилните традиции при управлението на стопанството. Днес в земеделието активно проникват информационните технологии, включително и изкуственият интелект (ИИ). Алгоритмите на машинното обучение позволяват на фермерите да повишат реколтата, да понижат разходите и да намалят вредното въздействие върху околната среда, информира fertilizerdaily.ru.

Как да имате най-ефективната млечна ферма на света?

Вместо да се пръскат торове и хербициди по цели хектари, новите системи позволяват това да се случи прецизно и ефективно.

Канадската компания SomaDetect има намерение да пусне на пазара нова „смарт“ система за контрол на млечните ферми. Тя е способна ефективно да осъществява анализ на млякото, докато фермерът контролира целия процес дистанционно, през интернет.

Системата от датчици, поставени във всяка една доялна, проследяват производоството и оперативно информират фермера за количеството протеини и мазнини, показателите за заболявания, хормони и следи от антибиотици.

Ние осъществяваме четвъртата революция в селското стопанство. Изкуственият интелект е абсолютно задължителен, уверена е Бетъни Дешпанде, съучредител на компанитяа.

Докато SomaDetectе е на път да стартира появата си на пазара, друга компанията – от Монреал, предлага нова система за оранжерии, която позволява да се прогнозира размера на бъдещата реколта. Тази информация е критично важна, тъй като позволява отрано да се подготвят и сключат договори с фирми.