Бадемовите дръвчета, посадени във Варненско, са застрашени от поражения заради внезапното повторно застудяване през миналата седмица. Някои от дръвчетата от този вид вече са били цъфнали, когато в региона падна мартенския сняг. „Бадемите цъфят най-рано и за това те са най-застрашени", обясни шефката на областната служба по земеделие във Варна Зарина Бъчварова. По думите й насажденията с тези дръвчета не са много, но тепърва ще се установява колко от тях са замръзнали.

Бадемите издържат до минус 5 градуса, но какви са пораженията ще стане ясно, когато се затопли и агронимите направят обследване. По думите на Чавдар Златилов от Областната служба за съвети в земеделието, ако от дадено дръвче са замръзнали 30%, няма да има загуби. „Такъв процент от плодовете на дървото така или иначе падат през пролетта при т. нар. физиологично разтоварване", посочи той. Ако са замръзнали 40-50 на сто от дръвчетата обаче, плод от тях трудно може да се очаква. Златилов обясни, че и тогава има начини за спасяването им, чрез резитба, но пак има редица фактори, които оказват влияние.

По време на януарските студове са пострадали прасковите, съобщи още експертът от службата за съвети в земеделието. Тези овошки са с праг на замръзване минус 16 градуса, но януарските температури бяха по-ниски. Процентът на пораженията е бил в зависимост от поддържането на градините и възрастта на дърветата.


снимка: huski