Ценните хранителни качества на бадемите откриват нови перспективи пред земеделските стопани в редица региони на света, включително в Южна Европа.
 
 
Повишеното търсене на бадеми на международния пазар накара голяма част от фермерите в Испания да заменят традиционните полета с пшеница и слънчоглед с градини с бадемови дръвчета, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Бадемите притежават редица полезни и здравословни свойства. В последните години тяхната популярност силно нараства, като са особено търсени под формата на ядки за печене, на бадемово мляко или брашно. Те се използват като заместители на млечни продукти и на брашна от пшеница. 
 
В долината Гуадалкивир в южния регион Андалусия пейзажът се е изменил до толкова през последните години, че е почти неузнаваем, твърди агрономът Гуро Лопез, който е експерт по отглеждането на бадемови дръвчета.
 
По време на беритбата, която в района започва в края на август, огромни мрежи се постилат на земята, за да събират ядките, които за секунди се свалят от клоните с помощта на машина. В Испания тази година ще бъдат събрани 61 000 тон бадеми – рекордно количество, което е с 15% повече от 2017 г. Страната е третият по големина износител в световен мащаб след Австралия и САЩ.
 
Бадемовите дръвчета виреят добре и в редица райони на България, главно в източната част на страната. Добитите количества не са големи и вътрешният пазар на този вид ядки се задоволява главно от внос от САЩ, Гърция и Турция
Бадемите се отличават с високо съдържание на мазнини. Затова техните ядки лесно се поразяват от плесени от рода Aspergillus, които произвеждат опасните афлатоксини. Това изправя производителите и търговците пред предизвикателството да предпазят продукцията от отровната плесен. Пресните бадеми от нова реколта, които се транспортират на къси разстояния, се отличават с високо качество и се предлагат на пазара на значително по-високи цени.