Четвърти пореден ден продължава блоката на пътя Сливен-Ямбол. Собственици на домашни прасета в района на село Крушаре отказват да допуснат ветеринарните служби в домовете си и да заколят прасетата си, заради африканската чума по свинете (АЧС).

Заради АЧС: Десислава Танева и Бойко Борисов са в Пазарджик


Очаква се днес да се стигне и до конфликти, тъй като трафикът е много засилен. В местната администрация до вчера не бе входирано искане за изразяване на общественото недоволство и на практика протестът е незаконен, съобщи БНТ. 


По думите на протестиращите, те ще останат на блокадата, докато исканията им бъдат удовлетворени, въпреки че в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща, че държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на домашни прасета, при доброволно умъртвяване на животните. 


От днес служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки в личните стопанства на животновъдите, попадащи в 20-километровата надзорна зона. 

© БТА


С проверките се цели да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията, ветеринарните власти трябва да започнат принудителна евтаназия на животните.  


Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.


По данни на ресорното ведомство към момента са установени 30 огнища на АЧС при домашните прасета и 27 при дивите свине.

 

Вижте всичко по темата ТУК