Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) ще разработва собствен стандарт за качество. Това са решили членовете на организацията на общото си събрание, което се проведе в петък – 3 ноември. 
 
 
„Този стандарт ще бъде един вид надграждане на това, което е изискването по Регламент 834. Така ще дадем допълнителна гаранция на клиентите, че това, което се произвежда от членовете на асоциацията е направено по най-добрия начин. Дори на по-високо ниво от изискването на регламента“, обясни пред Фермер.БГ Милен Стоянов, член на Управителния съвет (УС) на БАБ.
 
От асоциацията планират като първа стъпка да направят проучване  как в други държави членки на Европейския съюз, в които има такава практика, като Австрия, Германия и Франция, се случват нещата. 
„Така ще видим кое най-много допада на нашите условия и съответно да го приложим в България, разбира се, допълнително адаптирано“, допълни Стоянов. 
 
Той даде за пример практиката в Австрия, където, когато се каже, че даден производител членува в БиоАвстрия, това автоматично предизвиква по-голямо доверие и съответно дали е краен клиент, дали търговец – за него това е гаранция, че става дума за сериозна работа и съответно с по-голямо доверие се насочва към продукта. 
 
Как ще се осъществи това обаче? 
От асоциацията планират да бъде създадена сертифицираща фирма, която да се занимава само и единствено с контрола и удостоверяването на този стандарт. Така ще се избегне възможен конфликт на интереси. 
 
 
„Към момента инициативата е на етап проучване, но като идея я имаме от две години. Надяваме се в рамките на няколко месеца това да се случи и това, което е записано в регламента като идея да бъде допълнително контролирано. В него има изискване за минимален брой на анализи, като ние най-вероятно ще отидем към 100-процентов анализ. Но това към момента е въпрос на допълнително обсъждане“, каза Стоянов. 
 
Така ще се завишат изискванията, за да има допълнителна гаранция за клиентите. 
„И когато разберат, че продуктът е сертифициран и по стандарта на асоциацията, това да предизвика допълнително доверие в клиентите“, добави Стоянов. 
 
Иначе по време на общото събрание на БАБ един от основните приоритети, които са заложени пред асоциацията, е промяната на правилата за биологичното земеделие
 
„Като успеем това да се случи, ще можем да поискаме да се прехвърлят пари към мярка 11 от някоя друга мярка. Независимо от това, че повече вече сме с ангажименти и принципно нямаме проблеми с получаване на субсидиите, сме отговорни към колегите си, които сега започват и към тези, на които сега им завършва ангажимента по мярка 214. Затова бихме искали да няма неравнопоставеност. Така ще може поне малките да имат в пълен размер подпомагане по мярка 11“, заяви Стоянов.  
 
Снимка:БАБ
 
Отделно на събранието начело за още един мандат е избрана Албена Симеонова. В новото ръководство бяха преизбрани Веселина Ралчева и Милен Стоянов. Участниците във форума гласуваха доверие и на двама млади биофермери – Сузана Петрова и Дойчин Ганев.
Начело на новия контролен съвет на асоциацията застана Веселин Цветков, като в работата ще му помагат Надя Петкова и Павлин Пантов.