Само след 10 години България ще има сериозен проблем с кадрите в земеделието и огромен проблем с обезлюдяването на българските села.

Тези очаквания на Асоциацията на земеделските производители в България обяви председателят ѝ Христо Цветанов в рамките на дебат с политическите партии за бъдещето на бълагарското земеделие, организиран от АЗПБ.

Според Цветанов на този етап българското земеделие не е конкурентоспособно. В момента България прави това, което старите страни-членки на ЕС, са започ­нали да правят преди 50 години по отношение на Общата селскостопанска политика.

Oбщес­т­вото и политиците проявяват неразбиране по отношение на философията на подпомагане на земеделските производители. Тук стигаме и до момента на издигане на престижа на земеделската професия, коментира Христо Цветанов.

Според АЗПБ основ­ните приоритети пред бъл­гар­с­кото земеделие в момента трябва да са подобряване на концепцията за управление на поземлените отношения чрез промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи; Прецизиране правилника и механизмите за ползването на земеделски земи и Създаване на единен регистър, в който да бъдат вписани всички земеделски земи.

Необходимо е и развитие на модерно поливно земеделие, както и изготвяне на ПРСР 2014 – 2020 г. и правила за прилагане на Първи стълб на ОСП с цел максимално усвояване на средствата за следващия програмен период и по-висока информираност на земеделските производители за новия програмен период.

От изключителна важност за българското селско стопанство е възстановяването на производството в сектор плодове и зеленчуци с цел достигане на потенциала на страната. Секторът трябва да се подпомага приоритетно в новия програмен период, включително и с национални доплащания и засилване на контрола при вноса на плодове и зеленчуци.

Необходимо е и възстановяване и развитие на животновъдния сектор с цел увеличаване на броя животни и задоволяване на потреблението в страната.

България има огромен потенциал за развитие на слабите в момента производства като плодове и зеленчуци, яйца, месо, рози, пчеларство, посочи Христо Цветанов, но са необходими конкретни и адекватни предложения от политическите партии за справяне с проблемите в конкретните производства, каквито към момента не намерихме, допълни Цветанов.

Гледайте видео по темата във Фермер.БГ TV:




 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!