За втора поредна година новата Асоциация за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза организира утре, 18 януари, в Крупник изложение на редки автохтонни породи – кози, пръчове, овце, кучета и коне, съобщи за Фермер.БГ Нона Кацарова от асоциацията.

 

„Нашата асоциация работи за поддържането на генофонда на редки породи, които са типични за нашия регион – Малашевската планина. Местната дългокосместа коза е порода, отгледана от години в нашия регион. Пашува в т.нар. лоши планински терени, като външни белези е по-дребна от Калоферската, но не отстъпва по качества“, сподели в навечерието на изложението Кацарова.

 

В събота в Крупник ще бъдат показани животни, отглеждани в района на община Симитли, основно от Кресна и Крупник, чиито стопани са членове на Асоциацията за опазване и развъждане на местната дългокосместа коза. Към момента в асоциацията членуват стопаните на над 750 животни – кози и пръчове.

 

Около 100 животни ще представят стопаните по време на изложението. От Нона Кацарова научихме, че се предвижда и конкурс в две категории – за Калоферски подтип дългокосместа коза и за Малашевски подтип дългокосместа коза. На изложението фермерите ще представят и местни каракачански овце, местни пастирски кучета, както и местна порода коне.

 

Началото на изложението на редки автохтонни породи е 10:30 ч. Покани за участие в събитието са изпратени до Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), както и до браншовите животновъдни организации от страната, допълни Кацарова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!