Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе среща с председателя на УС на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България Васил Василев и членове на НЛРС-СЛРБ. На нея присъства и омбудсманът Мая Манолова, съобщиха от пресофиса на министерството. 
 
Министър Порожанов представи мерките, които се вземат за предотвратяване и ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС). Беше обсъдено облекчаване на изискванията за подборен отстрел на диви свине от място за намаляване на популацията им.
 
Инж. Василев и положително отношение към издадената заповед за забрана за групов лов на диви свине и изтъкна, че в противен случай е имало опасност от инциденти и застрашаване на някои видове дивеч, които в момента отглеждат малките си. Министър Порожанов от своя страна обясни още, че са отменени заповедите за забрана за събиране на билки и трюфели в горите, които бяха въведени от някои от Регионалните дирекции по горите.
 
Решено беше през следващата седмица да се проведе нова среща с представителите на ловни сдружения за обсъждане на конкретни предложения за включването им в прилагането на мерките срещу АЧС.