Асоциация „Български пипер“ (АБП) подкрепя исканията по декларацията от 26 март 2018 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), съобщиха от организацията на производителите на пипер. 
 
 
Готови сме да участваме в протест и то в София. Това каза за Фермер.БГ отговорният секретар на АБП Георги Василев. 
„Причините, поради които подкрепяме декларацията са, че сме притеснени от абсолютно същите неща, относно подготвяния закон за горивата“, добави Василев. 
 
 
Вчера, на спешно заседание на Управителния съвет на НАЗ беше решено, че ще пристъпи към ефективни протестни действия от 3 април 2018 г., ако земеделските производители не бъдат изключени от подготвения Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
 
Още преди законопроектът да мине на първо четене през парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, 29 земеделски организации излязоха с обща декларация, в която поставиха искането земеделските стопани да бъдат изключени от закона. 
 
Въпреки техните опити да обърнат внимание върху себе си и проблема, който назрява, депутатите от комисията приеха законопроекта и го изпратиха за гласуване в зала. 
Именно това породи незабавната реакция на НАЗ и последвалото решение за протест. 
 
За да стигне до пленарна зала законопроектът трябва да бъде разгледан от две помощни комисии в Народното събрание – Комисия по икономическа политика и туризъм, която ще разглежда законопроекта утре – 28 март, 2018 г. от 14:00 ч. и Комисията по енергетика, която пък ще разглежда документа ден по-късно – на 29 март, 2018 г. 
 
Преди същинското влизане в пленарната зала трябва да се изготви и доклад от водещата комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Той също трябва да бъде внесен в Народното събрание.