Бившият зам-директор на Държавен Фонд "Земеделие" Емил Дърев е бил арестуван по подозрение за участие в схема за оказване на влияние върху обществена поръчка за изграждане на канализация в село Кочево, община Садово. Проектът е за битова и дъждовна канализация по мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони и е с одобрена субсидия в размер на 3 906 348 лв. Общата сума на проекта за канализация в село Кочово е за 5 642 964 лв, сочи справка на Фермер.БГ .

 

 

Заради далаверата в ареста попадна и кметът на Садово Марин Йосифов. В схемата е замесена и Анджела Запрянова, която е осъществявала консултантски услуги в Садово, без да е имала договор за тази дейност. Тримата са обвинени за търговия с влияние. На конкурса са се явили 20 фирми като няма избран победител. В сигнал до ДАНС се твърди, че са поискани 5% от тръжната цена на проекта. С този проект е бил направен опит за измама в по-ранен етап, когато още през 2008-а са извършени разходите за консултантски услуги, преди подаване на заявлението за подпомагане в Областната Разплащателна агенция. Консултантските разходи по проекта са в размер на 79 842 лв.

 

В аферата бе замесено и името на зам.-земеделския министър в правителството на тройната коалиция Димитър Пейчев (НДСВ). В четвъртък преди обяд пловдивските медии съобщиха, че той също е арестуван. В интервю пред електронното издание Mediapool обаче Пейчев отрича да е бил вкарван в ареста и дори да е бил привикван за разпит. Според него е станало объркване с ареста на кмета на Садово. Отлично осведомени източници от МВР, съобщиха за  Фермер.БГ, че Димитър Пейчев няма да бъде арестуван, но ще бъде привикан "на кафе" в ДАНС.

 

 -----

05.05.2010 Дъщерята на екс зам.-министър Пейчев получила 700 хил. евро земеделска помощ

 

11.07.2009 Димитър Пейчев не знаел, че прокуратурата е започнала разследване срещу него