174 492,11 лв. Това е сумата, която Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще поиска да бъде отнета от бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Мирослав Николов, стана ясно от решение на комисията. 

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Николов е обвинен за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за фонда. Искът на комисията е внесен в Окръжен съд-Ямбол. 

Мирослав Николов оглавяваше ДФЗ от 7 ноември 2013 г. до 10 юли 2014 г. по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Заради множество сигнали за участието му в корупционни схеми за милиони той бе отстранен. Съдът обаче постави, че решението не е взето законно, тъй като е липсвало мнозинство. Затова в края на 2015 г. Николов бе върнат на работа, но тутакси повторно освободен.

В края на месец март 2017 г. срещу него бе повдигнато обвинение за това, че е сключил договор с външна фирма за пиар услуги, при положение че Фондът си разполага с екип за връзки с обществеността. За 4 месеца са й изплатени близо 20 хил. лв. при това без да е свършена някаква работа. 

Отделно спецслужбите проверяваха документи за нарушенията и сигнали за стройна корупционна схема за изнудване на фермери и кметове. Те установиха, че са сключвани неизгодни договори за консултантски услуги и обществени поръчки на завишени цени. Бяха открити 2500 забавени проекта и над хиляда акенса по договори на общини и одобрение на тръжни процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП).