След протеста на зеленчукопроизводителите миналата седмица на борсата в петричкото село Кърналово Агенцията по храните започна извънредни тематични проверки на пазарите, борсите и тържищата в област Благоевград.

Производител: Извиват ни ръцете с цените на зеленчуците

Инспекторите към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще следят също за нерегламентирани места за продажба на пресни плодове и зеленчуци в районите около Сандански и Петрич.

Агенцията по храните: „Ще се инспектират и доставките с пресни плодове и зеленчуци, влизащи от Гърция на ГКПП Кулата-Промахон. На границата с Гърция са сформирани съвместни екипи с НАП, които ще следят за доставките, влизащи в България от Гърция“.

Оттам допълниха, че целта на извънредните проверки е предотвратяване на нелоялни търговски практики и недопускане на заблуда на потребителите за произхода, качеството и безопасността на плодовете и зеленчуците, предлагани на пазара. 

Специалистите от БАБХ ще следят за спазването на европейското и българското законодателство, и конкретно на нормативните изисквания за пресните плодове и зеленчуци като например пазарните стандарти на ЕС.

При инспекциите ще се отчита произходът на продуктите, правилното етикетиране, съответствието с пазарния клас, посочен в документите с този на етикетите им, за съпроводителните документи и съответствието на стоката.

По време на инспекциите на доставки на пресни плодове и зеленчуци от Гърция, които ще се провеждат на ГКПП Кулата-Промахон, ще се контролира съответствието с изискванията при движението на стоки за вътрешно-общностна търговия.