Реколтата ни тази година от череши, кайсии и сливи се очертава да е добра. Проблемът е, че ще е добра не само у нас и ще бъдем изправени пред сериозни пазарни предизвикателства, заяви пред Агри.БГ Мирослав Черников, представител за район Силистра на Съюза на Дунавските овощари.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Той потвърди сигналите от Кюстендилско, като сподели, че и в Североизточна България също има градини, в които липсва опрашване, защото цъфтежът им е бил по време на студовете, когато пчелите не летяха. Въпреки това засега се очертава богата реколта. Впечатленията му са, че тя ще е такава в цяла Европа, а от другата седмица гърци и турци ще ни заливат с продукция, което ще намали цената на нашата.

Специално за черешите вече се чуха заявки пред Агри.БГ, че производителите се надяват на изкупна цена поне с 20% по-висока от миналогодишната предвид увеличените в пъти разходи. Но в същото време страховете са, че свръхпредлагането от съседни нам страни ще свали изкупната цена или дори ще измести производителите ни от пазара.

„Миналата седмица бяхме на изложението Macfrut 2022 в Италия. Срещнахме се с много италианци, гърци, турци. Всички те заявиха, че очакват невероятно добра реколта тази година, което означава, че има голяма вероятност да се срине цената на родната продукция”, изрази опасения представителят на овощарите.

Ако производителите на плодове не получат добър пазар на цена, която е по-висока от себестойността, това ще доведе до масови загуби. „При тези високи разходи за производство, особено при малките, а и при по-големите стопани, има сериозна вероятност плодът да остане неприбран”, предупреждава Черников.

Голяма част от продукцията в Силистренско се пласира чрез румънски търговци, но притесненията са, че и тази година те ще търсят стока от Гърция, защото ще им е по-евтина. По думите на браншовия представител реализацията на овощарската продукцията се очертава да е много затруднена, а държавата трябва да предприеме спешни пазарни мерки.

„Не може Чили и Аржентина да изнасят продукция за Япония и Китай, а у нас миналата година да имаме само два тира за Германия. Нужна е държавна политика, която да осигури пазарен достъп на производителите – карго, товарни кораби, преговори и гаранти на държавно ниво. Нашите градини и продукция са конкурентни като качество. Много от плодовете ни се купуват за подобрение на продукцията от Италия”, обяснява Черников.

Той е категоричен, че пред настоящите предизвикателства кризисните субсидии за производство не са достатъчни за стабилност на сектора. Нужни са и паралелни действащи пазарни мерки, които да осигурят повече износ, защото родният пазар не е достатъчен за реализиране на продукцията.

Назад във времето настоящият проблем е обусловен от липсата на сдружаване на фермерите в България, затова чуждите пазари са по-добре развити. У нас има две организации със стопанска цел - едната е нашата. Този проблем ще се задълбочава и са необходими спешни политически действия в тази посока”, каза за финал Мирослав Черников.