Преди пандемията от COVID-19 на всяко тримесечие Национална служба по съвети в земеделието (НССЗ) правеше индикативен график за изнесени приемни по области. Всеки териториален офис извършваше такава дейност по населените места в областта. Заради усложнената здравна обстановка обаче сега изнесените приемни се планират месец за месец.

ДФЗ дава отчет за мярка COVID-19

Представяме ви графика, по който ще се проведат срещите с консултантите експерти от НССЗ в областите Пазарджик и Плевен през идните месеци.

В Пазарджишка област изнесените приемни ще бъдат общо 23 от 1 октомври до 31 декември.

Срещи с фермерите ще се провеждат в населените места от общините: Брацигово, Стрелча, Панагюрище, Сърница, Белово, Септември, Пещера, Велинград, Батак, Ракитово, Лесичово и Пазарджик. Пълния списък и датите може да видите тук. Има и посочени телефони за контакти със съответните консултанти по места.

В Плевенска област индикативният график на изнесените приемни показва, че първата ще е на 7 октомври, а последната - на 30 октомври.

Експертите от НССЗ ще посетят населените места от общините: Гулянци, Плевен, Долни Дъбник, Искър. Общият брой на приемните на терен в Плевенско е 14. Графикът е наличен тук.

От Службата по съвети в земеделието обещават, че всеки нов график, подаден от териториалните офиси, ще бъде навременно качван в секцията за изнесени приемни на сайта им.

"Целта на нашите изнесени приемни е да стоим по-близо до фермерите. Ние имаме офиси единствено в областните градове, а земеделците от по-малките населени места не винаги успяват и имат време да дойдат на място. От няколко години започнахме тази инициатива, в която ние ходим при фермерите, като предварително обявяваме датите в кметствата и общинските служби.

Консултираме земеделците по всякакви въпроси, които те имат, свързани с тяхното стопанство, актуалните мерки по ПРСР или директни плащания, както и възможност за подаване на заявления или представянето на консултантски пакети. До 2019 г. правихме по 1000 приемни на година, но настоящата ситуация с коронавируса възпрепятства значително организирането на събитията“, съобщават от службата.

Оттам споделиха данни за Агри.БГ, че за последната актуална подмярка 4.1.2. „Инвестиции в земеделски стопанства" над 200 са подадените заявления през Националната служба за съвети в земеделието.