Активни огнища на туберкулоза по кравите има в 8 села на област Разград, научи Фермер.БГ. Това са селата Тодорово, Липник, Печеница, Ясеновец, Стражец, Старо селище, Юпер и Богомилци. Установените през лятото огнища на туберколоза в селата Голям извор и Голяма вода засега са потушени.

 

На нито един от собствениците на установените тази година болни животни обезщетението все още не е изплатено, а прилагането на оздравителните планове от страна на регионалната дирекция на БАБХ се подставят под въпрос от страна на засегнатите фермери.

 

Ситуацията с туберкулозата по кравите, която бе установена през 2014-а година и доведе до клането на стотици животни, днес отново вкара в скандал фермер от разградско с представители на ветеринарите. Животновъдът Зейти Мехмед от село Печеница проведе оригинален протест пред сградата на Областната дирекция по безопасност на храните в Разград преля част от млякото от цистерната в гюм и после го върна обратно, обещавайки, че ще загроби продукцията от 300 литра край родното си село. Той обвини държавните институции, че му ликвидират животновъдната ферма и заплаши, че ще разлее добитото през деня мляко пред кабинетите на ветеринарите.

 

Зейти Мехмед разказа пред Дарик, че проблемите му с институциите започнали още миналата година, когато в кравефермата му е установено, че има болни от туберкулоза животни. Заклани са 56 крави, по нареждане на ветеринарните власти, са фактурирани по 0,30 лв./кг. и цената на едно животно за фермера е 150 лв., а кланницата продава добитото месо за 2500 лв. Обезщетението от държавата пък още не е платено. Платежните нареждания са изготвени през месец май тази година, ние сме третостепенен разпоредител и чакате парите да бъдат преведени от Агенцията по храните – обясни шефът на ОБДХ д-р Илиян Драмалиев. Обикновено това става в края на годината, такава е системата – допълни той. Фермерът пък показа текст от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, според който парите трябва да се получат до 30 дни.

 

ОБДХ Разград

 

Зейти Мехмед се оплака още, че освен вече закланите животни проби са правени на още две крави, по два пъти. Единият път едното животно дало положителен резултат за туберкулоза, а второто – съмнителен, вторият път обаче положителната проба била отрицателна. Драмалиев коментира, че вторият път пробата е взета неправилно, тъй като кравата наскоро била родила, и затова на ветеринаря, сторил това, е съставен акт за нарушение.

 

Фермерът от Печеница поискал изследване на резултатите от независима лаборатория, но това му било отказано. Освен това ветеринарните власти отказали да признаят едната от кравите за част от Националния генофонд, а според него тя е част от регистрите. И заради това, и заради неполученото обезщетение, и заради отказа от ново изследване Зейти Мехмед отказал да предаде на кланница двете животни. От това обаче последвали нови беди за стопанството му. В оздравителния план, изготвен му от ОБДХ, е уточнено, че млякото от фермата си той има право да предава в пункт, където то ще подлежи на термична обработка. Продукцията си месеци наред Мехмед предавал в предприятие в Брестовене, до петък, когато собственикът на мандрата му заявил, че няма да приема повече млякото от неговата ферма. Мехмед твърди, че това е станало след обаждане по телефона от д-р Драмалиев, ветеринарят категорично отрече това да се е случвало, но призова фермера да предава млякото си в друг обект, където се произвежда кисело мляко.

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!