3000 фермери, платили вече задълженията си към НАП, е възникнал проблем с получаването на субсидиите, коментира зам.-председателят на Съюза на животновъдите в България Иван Чалъков. Според него е трябвало по-рано да се разясни на стопаните, че има такова допълнително изискване за представяне на такова удостоверение. Миналата година подобно условие не е поставяно и фермерите получиха бързо парите си.

„Аз имах проблем, вчера ходих и си взех удостоверението, защото имах акт за неправилно паркиране, който платих, и заради него на мен ми беше излязло, че имам проблем със задълженията”, каза той. Чалъков коментира, че в системата на НАП плащанията се отразяват много късно. На НАП им е трябвало 20 дена, за да може плащането да бъде отчетено.

На 15 декември ДФЗ съобщи чрез прессъобщение, че срокът се удължава за онези животновъди, които са се издължили пред НАП, но поради забавяне при отразяване на това плащане в информационната система на данъчните служби, не фигурират в електронните регистри.Стопаните трябва да представят пред областните дирекции на Разплащателната агенция издадените от НАП удостоверения, за да докажат, че не дължат данъци.

От началото на 2010 г. НАП събира не само данъци и осигуровки, но и неплатени данъчни вземания, като глоби на КАТ например. Така всички неплатени стари задължения се разглеждат като обща данъчна сметка. Според него в конкретния случай с фермерите вероятно става дума за неплатени стари задължения от години наред.

 

Още по темата:

 

От днес започва изплащането на субсидиите за глава животно