Селското стопанство е динамичен сектор, който непрекъснато се развива. Новото време донесе със себе си много иновации и модерни технологии, които не отсъстват и в земеделието. Оттук идва и нуждата от агроспециалисти, които да имат необходимите знания и опит за прилагане по най-ефикасния начин тези нововъведения в сектора, с цел повишаване на конкурентоспособността, по-добри добиви, по-успешни резултати.
 
 
У нас съществуват редица университети, които предлагат разнообразни агроспециалности. Повечето от тях разполагат и с центрове за продължаващо обучение, където вече завършили специалисти могат да повишат квалификацията си, да опреснят знанията си или да получат професионална подготовка в тясно профилиран модул. Фирма НИК предлага нещо различно. 
 
Тази есен факт ще стане първата по рода си Академия за прецизно земеделие в България. Проектът се реализира от фирма НИК, добре позната компания у нас, внедряваща прецизните технологии в българските стопанства от 2002 година насам.
 
Целта
Основната цел на Академията е да предлага обучения за всички земеделски производители и техните служители. Експерти с над 10-годишен опит в областта на прецизното земеделие ще предават своите знания и опит чрез теоретични и практически сесии. Темите, включени в обучителните сесии, ще бъдат актуални и отговарящи на конкретните нужди на земеделските стопани за съответния сезон. 
 
 
„Важно е да има добри и квалифицирани кадри в земеделието, които да го тласкат напред и да са в крак със световните тенденции“, коментираха за Фермер.БГ от Ник.
 
Обучителният център е разположен в новоизградена база в село Изгрев, Шуменско. Построен е съобразно последните технологични тенденции и разполага с богата гама демонстрационно оборудване за провеждане на практически обучения дори когато условията на полето не го позволяват.
 
 
Идеята
Много фермери, ползващи оборудване и технологии за прецизно земеделие, търсят възможности за обучение на своите служители и към настоящия момент НИК провежда такива, но в по-неформална обстановка и на техен терен. Новият проект ще има за цел да помогне на всички земеделци, без значение дали са малки производители или големи компании и кооперации, да развият потенциала на своите стопанства. В NIK Academy всички ще могат да придобият специфични умения за работа с новите технологии, при равни условия и предразполагаща среда.
 
 
„Агросекторът има нужда от опитни и можещи хора, които работейки на полето и използвайки ефективно новите технологии, да придвижват стопанствата напред. Основната цел на NIK Academy е именно да подпомага фермерите в начинанията им да изградят едни по-добри специалисти и да управляват едни по-успешни стопанства“, категорични са от Ник.
 
Фермерите ще имат възможност да осигурят на своите служители повишаване на уменията и компетенциите им, а обученията ще бъдат ключ към достигане на по-висока мотивация и производителност. Придобитите знания ще улеснят процесите по внедряване на новите технологии в дадено стопанство, което ще доведе до по-голяма ефективност при работа.