През последните дни се наблюдаваха температури под нормите. На места в полските райони от страната паднаха валежи от стопанско значение между 10-20 л/кв.м (Елхово, Силистра, Пазарджик, Пловдив, Хасково, София, Благоевград, Разград, Сандански, Чирпан). Те подобриха условията на почвено овлажнение.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

През следващите 7 дни средноденонощните температури се очаква да бъдат около климатичните норми. Те ще нормализират хода на вегетационните процеси при земеделските култури, посочва агрометеорологът Драгомир Атанасов.

При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, преход от вретенене към изкласяване, а в отделни райони и изкласяване (Пазарджик). При зимната рапица ще се наблюдават цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките. 

При пролетните култури – царевица и слънчоглед, в зависимост от сеитбените срокове ще се осъществява поникване и листообразуване. При лозата ще протича развитието на 1-3 лист, а при овощните видове ще се наблюдава формиране и наедряване на завръзите.

Прогнозираните превалявания през втората половина от периода временно ще ограничат работата на полето.

Дъждовете ще затруднят почвообработките и сеитбата на царевица, както и растителнозащитните пръскания при полските култури и трайните насаждения. 

При черешата трябва да се следи за началото на летежа на черешовата муха, допълват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).