През първото десетдневие на месец май развитието на земеделските култури ще протича с по-забавени темпове. Средноденонощните температури ще са под климатичните норми. Във високите котловинни полета не се изключва вероятността за образуване на слани. Фермерите трябва да го имат предвид при разсаждане на зеленчуковия разсад, предупреждава агрометеорологът Дукена Жолева.

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

Прогнозираните валежи в началото на месеца ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой – над 75-80% от пределната полска влагоемност. Тези валежи ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, които са в репродуктивен стадий.

При пшеницата ще протичат фазите вретенене, преход към изкласяване и начало на фаза изкласяване при посевите на места в Дунавската равнина и в крайните южни райони.

НИМХ: В началото на второто десетдневие се прогнозира подобрение, нормализиране на топлинните условия и ускоряване на вегетационните процеси.

През повечето дни от втората половина на месец май развитието на есенниците и пролетниците ще се осъществява с ускорени темпове при температури над нормата. При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на май при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава образуване на съцветие.

НИМХ: През третото десетдневие се очакват валежи със стопанско значение.

Дъждът ще обезпечи повишеното водопотребление при зимните житни култури, които ще са във фаза формиране и наливане на зърното. През този период има вероятност за градушки и повреди по земеделските култури. При засегнатите от ледени топчета овощни и зеленчукови култури се препоръчва третиране с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази.

Честите валежи през май ще бъдат предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: ръжди (кафява, черна и жълта), септориоза и фузариоза по пшеницата; мани по зеленчуковите култури и лозата; ранно кафяво гниене и сачмянка по костилковите и струпясване по семковите овощни видове.

По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през второто десетдневие на май. Тогава се прогнозира малка вероятност за валежи, допълват от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).