Площите с роза и лавандула непрекъснато растат и за да отговори на нуждата от професионални кадри в отглеждането им, Тракийският университет в Стара Загора въвежда нова специалност „Агроном по етерично-маслени култури“.

Мярка COVID-19 за рози: Министерството предлага 80–90 лв./дка

Тя е създадена съвместно със Селскостопанска Академия и Института по розата и етерично-маслените култури в град Казанлък, съобщават от учебното заведение.

По приема са предвидени 15 бройки. Идеята е от университета да излязат агрономи, които познават не само технологиите за отглеждане, но спецификите за постигане на висококачествена продукция.

През първите две години ще се изучават общообразователни и специални предмети за агрономи, които ще се провеждат в Аграрния факултет. Следващите две години обучението ще бъде изнесено в Института по розата в Казанлък за повече практика на терен.

Във връзка с етерично-маслените култури от университета пускат и още една специалност – „Медицинска козметика“. Според преподаватели бизнесът има нужда и от такива специалисти. Част от учебните часове отново ще бъдат водени от експерти от Института по розата.

И учените, и браншът са убедени, че разкриването на тези специалности е наложително и дори леко закъсняло при темповете, с които се увеличава площта с етерично-маслени култури у нас. В старозагорския университет се обмисля и магистратура за етерично-маслени култури.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Добруджа: Прибират първата реколта от розов цвят

Розопроизводство: Всички в регистъра ще получат компенсация за загубите си

Производители се заканват да заменят розите с картофи и лук