Жътвата на доста места в страната е на прага си. Стопаните трябва да знаят, че е задължително помещенията, в които се съхранява зърното, да преминат през фумигация.

ВАЖНО! Жълтата ръжда атакува в Северна и Северозападна България

Тя се използва за дезинфекциране с газ на земеделска продукция (зърно, слънчоглед, рапица, царевица и т.н.) преди да се транспортира с кораб/баржа, или да бъде складирана в силоз.

При фумигацията се използват изключително отровни фосфоводородни препарати с основна съставка меден фосфид. Тези химикали убиват всякакъв вид вредители – насекоми, буболечки, гризачи и др.

Стъпките за извършване на фумигация:

- Изолиране на помещението;

- Фумигиране и запечатване; 

- Проветряване. 

Съществуват няколко начина, чрез които да се извърши фумигацията. 
    - Чрез дълги сонди - Тръбите се забиват в зърното. Дължината на сондите се определя в зависимост от стоката;

    - Чрез циркулационна система – Този метод се използва, когато дълбочината на трюмовете е доста голяма. Тръбите се поставят преди да започне товаренето на плавателния съд. Циркулацията на фумиганта се разпространява с помпи; 

     - С плочи – След приключване на товаренето, плочите се поставят по повърхността на натоварената продукция. Преди разтоварването, те трябва да се съберат и унищожат. 

Експертите подчертават, че е изключително важно да се спазва периода на експозиция. След изтичането й, помещението трябва да се проветри минимум 12 часа.

Освен това, персоналът на кораба или на мястото, в което ще се съхранява зърното, трябва да използва лични предпазни средства при отварянето на фумигирани помещения. Също така трябва да бъдат снабдени с газ детектори. 


В оранжериите също е се извършва фумигация, но със специални машини, които са от сорта на екстрактори. Първоначално се завива в специални найлони и фумиганта (препарата) се пуска под найлона. 


Не е проблем да има засадени култури в оранжерията, допълва агрономът на Агри.БГ – Атанас Иванов, като пример, той казва да бъдат унищожени нематодите в почвата. 


„Не използвайте фумигация със сяра, ако структурите на вашата оранжерия са метални, защото отделяният газ ускорява корозията. Най-използваният начин за фумигация е със сяра - използват се серни пулове. Това се прави през пролетта, за да бъде успешна фумигацията е задължително да се запълнят всички пукнатини добре и вентилационните отвори да бъдат затворени“, обясни Иванов.

Не са малко случаите, при които не се спазва експлоатационния срок, не се използват лични предпазни средства, или вентилацията трае прекалено кратко време.

Снимка: dezinsektor.moscow

Тези случаи, за съжаление, завършват с фатален край – за хората включително, допълва агрономът и подчертава, че в интернет пространството има текстове, в които пише обратното. 

Това не е вярно – посочва специалистът, изключително вредно и дори с фатален край е. Затова и хората, които извършват фумигация е необходимо да са преминали през специален курс. 

Иначе, фумигирана продукция е годна за консумация от хора и животни, допълва експертът и съветва при избора да фирма, която да извърши фумигацията, да се провери дали тя е сертифицирана по стандарта Gafta. Това е важно, тъй като в последно време се наблюдават много компании и дори частници, които извършват процеса като страничен доход, а след това фумигацията не се признава. Проверка на сертифицираните фирми може да направите тук.