През месец август се очакват температури около и над климатичните норми. 

Какво ще е времето през август?

Дефицитът на почвена влага ще бъде ограничаващ фактор за развитието на късните земеделски култури, това е следствие от юлските валежи, които бяха под нормата, както и изминалите продължителните периоди с екстремно високи температури, около 40 градуса по Целзий, довело до недостатъчни влагозапаси в почвата. 

На места в края на юли отсъстваше продуктивна влага в 50 cm почвен слой, а в 100 cm слой нивото падна под 50% от ППВ. 
Прогнозираните локални валежи през първото десетдневие на август няма да имат стопанско значение и няма да има промяна в почвените влагозапаси. 

Този дефицит ще наложи повишение на поливните норми, особено при зеленчуковите култури, а също така при някои овощни видове, както и късните царевични хибриди. 
През второто десетдневие на август при царевицата ще се наблюдават различни фази: при ранните хибриди - восъчна и пълна зрелост, при средно-ранните - млечна зрелост, при късните - наливане на зърното. 

В края на второто десетдневие при слънчогледа в полските райони ще се наблюдава масово техническа зрелост. 

Очакваното горещо и сухо време през втората половина от август ще ускори последните фази от развитието на късните пролетни култури. 

В края на трето десетдневие част от средно-ранните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост. 

Прогнозираните през август максимални температури от порядъка на 35-40 градуса ще влияят негативно върху цъфтежа и оплождането при късните зеленчукови култури, засегнати ще бъдат краставици, зелен фасул, тиквички и други. 

Очакваното сухо време през повечето дни от месеца обаче ще ограничава развитието на повечето гъбни болести, с изключение на брашнестите мани. 

През месец август ще продължава вредната дейност на второто поколение плодови червеи, очаква се и увеличение на популацията от акари. 

При лозята трябва да се следи за гъсениците от трето поколение на шарения гроздов молец. 

Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат в хладните часове на деня, при температура под 25 градуса, с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите, т.е. колкото е по-близо толкова по-кратка карантина. 

Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата са третото десетдневие на август. 

Засушаване през втората половина от месеца обаче ще възпрепятства провеждането на предсеитбените обработки на почвата. 

Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ.