През следващите седем дни ни чака топло за сезона време. Валежи със стопанско значение не се прогнозират, съобщава Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Експерти: Има надежда за повече дъжд през октомври

Падналите валежи в началото на месеца бяха неравномерно разпределени. На много места в Северозападна България и в Горнотракийската низина те бяха оскъдни – под 5–6 л/кв.м. Дефицитът на влага в тези райони ще забави началното развитие на засетите посеви с рапица, ечемик и пшеница.

По-оптимистична е картината в част от централните южни и югоизточни райони на страната, където паднаха валежи над 25–30 л/кв. м. Това подобри водните запаси в горните почвени слоеве и условията за предсеитбените обработки и сеитбата на зимните житни култури. 

Агрометеоролог: „В средата на октомври в Южна България започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата.“

През следващите седем дни в част от полските райони, където влагата е достатъчна, при засетите посеви с рапица и зимни житни култури ще протича фаза на поникване и начално листообразуване. 

При рапицата във фаза на поникване фермерите трябва да внимават с рапичната стъблена бълха и рапичната листна оса. Нужно е да следят за появата и плътността на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) да извършат навременно третиране.

Условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за приключване на гроздобера, за прибиране на узрялата реколта от плодове и зеленчуци.