Сушата се запази до миналата седмица, когато паднаха около 10 л на кв. м. Те ни позволиха да пообработим почвата за сеитбата на пшеницата, каза зърнопроизводителят Стоян Димитров за Агри.БГ.

Рапицата – ще я има ли в Добруджа?

Той обработва около 13 хил. дка в района на селата Крушари, Александрия, Абрит, Полковник Дяково, Земенци, Загорци. Отглежда пшеница, царевица, малко грах, а от тази година и високоолеинов слънчоглед.

„До миналата седмица нямаше абсолютно никакви условия за сеитбата на рапица, а за пшеницата те бяха задоволителни. Дъждът, който падна, ни позволи да обработим почвата,“ коментира младият мъж.

Производител: „Надяваме се към края на седмицата също да завали, защото има нужда от още дъжд. Да се закрепят нещата.“

Масовата сеитба на пшеница в Добричко се планира към 10 октомври, съобщи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, предаде БТА. По думите й през последните три месеца не е имало валежи със стопанско значение и в чернозема липсват запаси на влага. 

„Заради сушата горчивият опит от минали години сочи, че при ранните сеитби в топлото време през септември посевите не поникват равномерно и има риск да бъдат нападнати от мухи,“ обясни Жекова.

Председателят на браншовата организация очаква да се запазят площите с пшеница и отново да бъдат засети около 1,3 млн. дка. Възможно е обаче те да се увеличат поради отлива на производители от рапицата, която пострада от сушата.

Статистиката на Областната дирекция по земеделие сочи, че към момента в Добричкия регион вече са изорани 456 823 дка, като само 1800 дка не са подготвени за сеитбата на есенниците.