Днес постоянно се говори за дигитализация и иновации. Как обаче този процес ще се случи в България? Имаме ли стратегия и къде сме на дигиталната карта на Европа. Тази седмица в рубриката „Агроиновации“, 127 брой, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, ще отговорим на всички тези въпроси. 

Агроиновации: Прецизно управление на зърнени култури във Франция

Страната ни разработи Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони на Република България. Към момента документът е одобрен на Министерски съвет. Кои са дейностите, които тази стратегия обхваща? По темата разговаряме със Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Тя изнесе лекция пред земеделските производители, част от IX семинар на НАЗ.

“Дейностите, които сме заложили в стратегията са няколко. Те включват достъп до широколентов интернет, защото няма как да искаме от земеделците да прилагат цифровизацията без интернет връзка. На второ място е изграждането на мрежа от метеостанции (260 на брой), които да бъдат свързани със софтуер и качени в блокчейн технология. По този начин цялата верига на заинтересовани ще има достъп до тези данни”, обясни Боянова.

Третата дейност са инвестициите.

“Ако на земеделците не се предоставят модерни технологии, ние няма как да очакваме от тях да опазват околната среда и климата, да следват екологичните мерки и т.н”, допълни експертът.

Предвидени са средства за изследователската дейност и безплатен достъп на фермерите до съвременни цифрови умения.

Една от другите препоръчки, заложени в Стратегията за цифровизация, е използването на блокчейн технологията.

“Това е една счетоводна книга, в която правиш записи и данните остават в нея. Разликата в тази блокчейн технология е, че при нея се работи с определени алгоритми и не всеки може да прави корекции в нея. Ако все пак това се случи, трябва да има потвърждение. Блокчейн дава по-голяма сигурност, прозрачност и доверие”, заключи Светлана Боянова.

Всичко това тепърва започва да се работи, но ще бъде приложено в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.


127 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!".

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.