Интегриране на знания за подобряване на земеделието, базирано на екосистеми и предоставянето на иновативни екосистемни услуги са във фокуса на финансирания от ЕС проект LIFT. Този проект, който се изпълнява по програма „Хоризонт 2020“ ви представяме в 246 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Българските производители ще поемат глътка въздух с още 10,6 млн. евро 

Екологичните подходи към земеделските практики набират интерес в цяла Европа. С нарастването на този интерес възниква неотложна необходимост да се оцени потенциалният принос, който тези практики могат да направят, контекстът, в който функционират, и тяхната привлекателност за фермеритe. По-специално, екологичното земеделие трябва да се оценява спрямо целта за насърчаване на подобрената производителност и устойчивост на фермите, селската среда, селските общества и икономиките заедно.

Общата цел на европейския проект LIFT е да идентифицира потенциалните ползи от възприемането на екологичното земеделие в Европейския съюз и да разбере как социално-икономическите и политическите фактори влияят върху приемането, ефективността и устойчивостта на екологичното земеделие в различни мащаби, от ниво на единичната ферма до това на територия.

За да постигне тази цел, LIFT оценява детерминантите за приемане на екологични подходи и прави оценка на ефективността и цялостната устойчивост на тези подходи в сравнение с конвенционалното земеделие в редица земеделски системи и географски мащаби. LIFT също така разработва нови частни договорености и политически инструменти, които биха могли да подобрят приемането и последващото представяне и устойчивост на взаимоотношенията между различни субекти в селските райони.

За тази цел LIFT ще предложи иновативна рамка за многомащабна оценка на устойчивостта, насочена към идентифициране на критични пътища към приемането на екологични подходи за подобряване на предоставянето на обществени блага и екосистемни услуги. Това ще бъде постигнато чрез интегриране на трансдисциплинарни научни познания и опит на заинтересованите страни за съвместно разработване на иновативни инструменти за подкрепа на вземане на решения.

Проектът ще информира и подкрепя приоритетите на ЕС, свързани със селското стопанство и околната среда, за да насърчи ефективността и устойчивостта на комбинираната селска система. В рамите на проекта се осъществяват проучвания и разработки по 30 казуса и пилотни проекти, за да се отрази огромното разнообразие в социално-икономическите и био-физичните условия за селското стопанство в целия ЕС.

246 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!