Малки ферми, малки хранителни предприятия и устойчива продоволствена сигурност са във фокуса на финансирания от ЕС проект SALSA. Този проект, който се изпълнява по програма „Хоризонт 2020“ ви представяме в 244 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Проектът SALSA оценява ролята на малките ферми и малките хранителни предприятия за осигуряване на устойчиви и сигурни доставки на достъпна, питателна и храна. SALSA идентифицира механизмите, които в различни мащаби могат да засилят ролята на малките ферми в хранителните системи и по този начин да подкрепят устойчивата продоволствена и хранителна сигурност. Като разглежда 30 референтни региона в Европа и Африка, екипът по проекта получава диференцирано разбиране за ролята на малките ферми и малките хранителни предприятия в много различно структурирани хранителни системи и ситуации.

SALSA разработва и прилага трансдисциплинарен, многомащабен подход, който се основава и свързва съответните теоретични и аналитични рамки в рамките на подхода на хранителните системи и който използва качествени, консултативни и количествени методи. Също така се тества нова комбинация от базирани на данни методи и инструменти, включително сателитни технологии за стриктна оценка в количествено отношение на взаимовръзките между малки ферми, други малки хранителни предприятия, като се обръща особено внимание на ограничаващите и благоприятните фактори. В рамките на проекта се използват методи на участие на регионално ниво и се създава по-глобална общност от практики и платформа за обучение с множество заинтересовани страни, базирана на онлайн платформата за комуникация и обучение TECA на FAO.

Консорциумът по проекта и съвместното обучение и тясно сътрудничество са създадени с мисъл за диалога между ЕС и Африка, като се разкриват сложните взаимовръзки между малки ферми, малки хранителни предприятия, както и ролята на малките ферми в баланса между различните измерения на устойчивост, поддържането на по-разнообразни производствени системи, подпомагането на баланса между градове и села по отношение на работната сила и улесняване на териториалното развитие в страни, изправени пред силен растеж на населението в селските райони.

244 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!