Цифрови решения за управление на веригата на доставки в европейското фуражопроизводство е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Германия, Испания, Обединеното кралство в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 216 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Фуражната промишленост, представена главно от доставчици на фуражи и животновъди, в момента е изправена пред голяма неефективност поради остарялото управление на веригата на доставки. Заинтересованите страни се борят с оценката на времето и количеството, когато попълват своите силози за фуражи, което влияе значително върху разходите и ефективността на труда. По този начин този експериментален проект разработва интегрирана система за управление на суровини за оптимизиране на цялата верига на доставки.

Управлението на веригата за доставки на фуражи използва интелигентен обемен сензор с активиран IoT, за да получи точна мярка за нивата на запасите в силозите. Технологията INSYLO се състои от 3D сензор с вградени алгоритми, който сканира вътрешния силоз и изчислява обема на съдържанието.

Устройството е напълно независимо от наличните ресурси във фермата, тъй като се захранва от слънчева енергия и има вградени системи за свързаност в облак. Облачната платформа събира данни от силозите заедно със съответната производствена информация от животновъди и доставчици на фуражи. В комбинация с Big Data и AI, той позволява оптимизиране на поръчки за повторно зареждане, производствени партиди, маршрути за доставка и закупуване.

 

216 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!