Прилагането на гейминг технологията за обучение на професионалистите в технологиите за интелигентно земеделие е във фокуса на проекта GATES. Този проект, който се изпълнява от множество партньорски организации по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 250 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Стопанства със 150 ЖЕ ще трябва да си плащат, че замърсяват?

GATES е наименованието на европейски проект, който разработва сериозна платформа за обучение, базирана на игри, за да обучава професионалисти по цялата верига на доставки в селското стопанство за използването на технологии за интелигентно земеделие, като по този начин ще позволи разгръщането на пълния си икономически и екологичен потенциал в европейското селско стопанство.

Положителното въздействие върху приемането на технологиите за интелигентно земеделие е добре установено през последните 10 години. Всъщност много от тези технологии са налични в момента, но фермерите се затрудняват да разберат кои от тях да използват и как прилагането им допринася за производителността и околната среда. По същия начин технологичните компании за интелигентно земеделие са изправени пред бариери при комерсиализацията на своето оборудване поради липсата на знания и обучение сред фермерската общност.

GATES предоставя на земеделската общност, студентите по агрономия и други участници, пряко или косвено свързани със земеделското производство услуги за разширяване на продажбите и лесно за използване и разбиране игрово изживяване, което ще позволи първи подход към концепцията за технологии за интелигентно земеделие, тяхното използване, налично оборудване и симулация при внедряването на такива технологии.

Екипът по проекта разработва близка до пазара, сериозна платформа за обучение, базирана на игри, която чрез използването на набор от игрови технологии - 3D сценарии, интерактивно разказване на истории, моделиране и данни и други, за да обучава професионалисти и други заинтересовани страни по агро-хранителната верига в използването на смарт технологиите. GATES ще разработи кросплатформен (настолен/мобилен/уеб) сериозен гейминг, достъпен за Android, iOS и Windows, включващ онлайн и офлайн синхронизирани режими.

Проектът представлява успешен пример за използването на серия от игри като инструмент за обучение, приложим във формални и неформални образователни среди, върху сложен и мултидисциплинарен предмет, каквито са тези технологии, като се възползва от сериозни възможности за игри като виртуални среди и светове, персонализирани инструменти за обучение , конкуренция между участниците в партньорски групи, широка персонализация към реалния живот и симулирани казуси и др.

250 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!