Всички говедовъдни, птицевъдни и свиневъдни стопанства с над 150ЖЕ ще попаднат в обхвата на актуализираната Директива относно емисиите от промишлеността (ДЕП). Предложението на ЕК бе представено на 5 април 2022 г.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

В момента тази директива обхваща над 50 000 промишлени обекта в ЕС – около 30 000 големи предприятия и 20 000 птицеферми и свинеферми. Ако предложението бъде прието, стопанствата ще нараснат на 185 000, като на тях се дължат 60% от емисиите на амоняк и 43% от емисиите на метан от животновъдния сектор в Общността. 

ЕК: Разрешителното ще струва 2400 евро годишно на стопанство. 

При издаването му ще се вземат предвид естеството, размерът, гъстотата на тези стопанства, включително особеностите при пасищното отглеждане на животни и тяхното сезонно пребиваване в затворени пространства.

С увеличаването на стопанствата в обхвата на директивата се очаква годишно намаление на емисиите на метан с 265 килотона (kt) и на амоняк със 128 kt.

Ако предложението бъде прието от ЕП и Съвета на Европа догодина, страните членки ще разполагат с 18 месеца, за да транспонират директивата в националното си законодателство. Следва разработване на техники, които трябва да бъдат приети от ЕК. Едва след това промишлените предприятия ще имат 4 години, а земеделските стопани – 3 години, за да започнат да ги прилагат, тоест от 2027 г.

Най-голямото фермерско обединение в Европа – Copa Cogeca, смята, че много семейни ферми ще попаднат в обхвата на директивата и ще бъдат класифицирани като агропромишлени инсталации. Това ще е удар за европейски модел на семейно земеделие, допълват от бранша.

Дори френският министър на земеделието описа предложението като глупаво, а френското председателство, което е до края на юни, ще се бори „на ниво Съвет на ЕС да върне разума в текста“.