Рибари по река Дунав са забелязали мъртво диво прасе в ломското село Долно Линево. Тестовете са потвърдили положителен вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от Нова ТВ. Малко по-късно информацията бе официално потвърдена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Чумата с нов тежък удар: Заразен е свинекомплекс с 40 000 прасета в Бръшлен

В 3-километровата зона около Долно Линево ще се пристъпи към евтаназиране на домашни свине тип заден двор.  В тази зона, която не засяга съседните села Ковачица и Станево, а само територии от местността „Садовете“ край Лом, няма регистрирани индустриални ферми за отглеждане на свине, съобщават от Община Лом.

В селата Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир са проведени срещи на експерти от БАБХ с хората, за да им се обясни какви мерки да предприемат за ограничаване на разпространение на болестта. Най-сигурна мярка е да заколят прасето и да съхраняват месото след термична обработка, но това е въпрос на личен избор. 

При разпространяване на АЧС обаче ще се пристъпи към хуманна евтаназия на всички прасета от задните дворове в 10-километровата зона, която включва и Лом. Определено е място за загробване на прасетата, ако се наложи умъртвяването им.

Междувременно жители на монтанското село Комощица решиха сами да вземат мерки, за да спасят прасетата си от заразата. Те са създали пропускателен пункт за дезинфекция, а достъпът до домашните им животни е стриктно забранен.

Със заразата продължават да се борят в Русенско, след като само за пет дни два свинекомплекса в района бяха обявени за огнища. Близо 17 хиляди прасета бяха умъртвени в село Николово, а предстои още 40 хиляди да последват съдбата им в село Бръшлен.

Собственикът на втората засегната свинеферма д-р Христо Стойков заяви пред bTV, че са започнали да организират евтаназията на животните, но самата процедура се бави. Причината е, че все още не е одобрен теренът за загробване.

Директор на засегнат свинекомплекс: „Всеки ден е фатален. При сегашната ситуация, липса на ваксина и лечение, това е единственият начин – налага се спешна евтаназия.“

Кметът на село Бръшлен Димчо Петров се опасява, че може да се стигне до екокатастрофа. Той се надява теренът за загробване да не бъде близо до свинефермата, за да не се превърне в „свински Чернобил“.

Земеделският зам.-министър Янко Иванов също се страхува, че ситуацията с разпространението на АЧС може да стане трагична. Той определя предприетите мерки като правилни, въпреки че на хората могат да им се струват непопулярни и принудителни.

Янко Иванов: „Или държавата ще ликвидира заразата, или тя ще ликвидира свиневъдството в България.“

Експертът е убеден, че бавно и полека чумата ще си вземе всички прасета. Въпросът е това време да не се удължава. „Защо да чакаме една година, за да гледаме как умират, вместо да унищожим, дезинфекцираме и 40 дни след последната дезинфекция да се репопулира фермата“, убеден е Иванов.