Втори индустриален свинекомплекс у нас е поразен от Африканската чума по свинете (АЧС), съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Извънредно: Чумата удари свинеферма със 17 000 прасета в Русенско

Свинекомплексът се намира в русенското село Бръшлен и е с над 40 000 животни. Пробите за наличие на вируса на АЧС са потвърдени от лабораторни тестове късно през деня на 23 юли.

Заради опасната инфекция в областта е обявено бедствено положение. Пърият свинекомплекс, поразен от АЧС, също е в Русенско - в село Николово. Там до откриването на заразата се отглеждаха около 17 000 прасета на различна възраст.

"До този момент общият брой на огнищата стана 19 огнища при домашни свине, като имаме вече две засегнати индустриални ферми. Имаме и една фамилна ферма от предишните дни. Останалите са нерегистрирани ферми с неидентифицирани свине", каза на брифинг д-р Александра Митева, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в БАБХ.

На въпрос от Агри.БГ по какъв път вирусът е успял да пробие най-високите мерки за биосигурност, които се прилагат в индустриалните свинекомплекси, д-р Митева отговори, че ветеринарните власти засега нямат отговор - изследванията не са приключили.

Къде конкретно са пробивите все още не е ясно, но инфекцията циркулира в област Русе, затова и мерките срещу нея трябва да се прилагат от цялото население.

Вирусът на Африканската чума е изключително устойчив в околната среда. За да бъде унищожен в месото, продуктите трябва да преминат обработка при температура над 70 градуса.

За фураж не бива да се използва зърно от новата реколта, което не е престояло поне 60 дни. Съответно сламата за постилане трябва да е престояла 90 дни. Изключително опасно за разпространение на инфекцията е изхранването на домашни прасета с кухненски отпадъци.

В отговор за Агри.БГ д-р Митева уточни, че по силата на заповедите, издадени за ликвидиране на заразата, на унищожаване подлежат всички домашни свине в стопанствата тип "заден двор" в 3-километровите зони около огнищата.