Числеността на дивите свине, инфектирани с вируса африканска чума по свинете (АЧС) в южната част на Белгия, нарасна до 708. Към сумата миналата седмица бяха добавени още 40 нови случая. По-голямата част от откритите трупове са в средата на заразената зона, няколко – в северната й част, а други 5 – в югоизточната част на Белгия, в близост до границата с Франция и Люксембург, пише изданието Казах-Зерно.

Надежда за ваксина срещу Африканската чума по свинете

През март инфектираните с вируса животни бяха много по-малко, сравнено с февруари тази година. През февруари бяха открити 271 заразени диви свине, а през март – само 83. Това обаче не означава, че темпото на разпространение на вируса се забавя.

Междувременно почитателите на пешите разходки получиха разрешение отново да навлизат в зоната на заразата. Това ще стане възможно от 6 април и ще се случва само при условие, че планинарите не се отклоняват от пътеките.

От момента на установяване на АЧС през средата на септември 2018 г. в южната част на Белгия са отстреляни и открити 2059 диви свине. Само в центъра на зоната на заразяване и околността й са застреляни 591 животни. 127 от свинете са хванати живи, а 53 са застреляни по време на нощен лов.