16 октомври е Световният ден на прехраната – подходящ случай, в който да си припомним за огромните количества храна, която ежегодно се изхвърля. По данни на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) в света се изхвърлят 1,3 милиарда тона храни годишно, а с една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души. Около 90 милиона тона храна се губи всяка година в Европа без тук да се включват земеделски хранителни отпадъци и изхвърлянето на уловена риба.
Янез Поточник, европейският комисар за околната среда, заяви: "Когато 870 милиона души гладуват всеки ден, не може да има оправдание за загуба на една трета от храната в света. Европейският съюз си е поставил амбициозната цел да намали наполовина годните за консумация храни, които се изхвърлят, до 2020 година“.
[news]
Храна се губи по протежението на цялата хранителна верига – от земеделските производители, хранителната промишленост, търговците на едро и дребно и потребителите. Причините за това са различни:
Липса на информираност, липса на търговско планиране, объркване по отношение на етикетирането „най-добър до“ и „годен до“, липса на знание от страна на домакинствата за това как да оползотворяват остатъците;
Стандартни размери на порциите, трудност за прогнозиране на броя на клиентите (кетъринг);
Неефективност при мениджмънта на складовите наличности; маркетингови стратегии, които могат да доведат до ненужни покупки (2 за 1, купи 1 получи 1 безплатно);
Свръхпроизводство, загуби при пакетирането (при земеделските производители и в производството):
Неадекватното съхранение (в цялата хранителна верига) и неадекватното опаковане.
ЕК анализира в тясно сътрудничество със заинтересованите страни, експерти и държавите членки на ЕС как да се намали разхищението на храна без да се компрометира безопасността на храните и се обсъждат варианти за действия на ЕС. Работна група разглежда широк спектър от възможни решение като: дарение на излишните хранителни продукти за хранителни банки, датата за етикетиране, фуражи, къси вериги на предлагане на храни, био-енергия и т.н.
Комисията също така започва информационна кампания по повишаване на осведомеността в държавите-членки, както и изясняване надписите „най-добър до“ и „годен до“ върху етикетите във всички страни-членки и на всички езици.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
90 млн. тона храна се изхвърлят годишно в Европа
В света се изхвърлят 1,3 милиарда тона храни годишно, а с една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души.


Теленце Холщайн се спаси заради необичайната си окраска
Хепи го очаква идиличен живот по поляните на австралийската ферма

България регистрира още един качествен продукт в ЕС
Страната ни от долните нива в класациите, вече се нарежда на второ място

Фермерските пазари на Lidl свързват малки и средни производители с клиентите от големите градове
През изминалата година Lidl организира 14 фермерски пазара

Агроиновации: 6 агростартъпа, които оформят бъдещето на селското стопанство
Гръцка компания например иска да направи селското стопанство достъпно за всеки. Затова създава ресурс с безплатна информация
0 КОМЕНТАРА