16 октомври е Световният ден на прехраната – подходящ случай, в който да си припомним за огромните количества храна, която ежегодно се изхвърля. По данни на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) в света се изхвърлят 1,3 милиарда тона храни годишно, а с една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души. Около 90 милиона тона храна се губи всяка година в Европа без тук да се включват земеделски хранителни отпадъци и изхвърлянето на уловена риба.
Янез Поточник, европейският комисар за околната среда, заяви: "Когато 870 милиона души гладуват всеки ден, не може да има оправдание за загуба на една трета от храната в света. Европейският съюз си е поставил амбициозната цел да намали наполовина годните за консумация храни, които се изхвърлят, до 2020 година“.
[news]
Храна се губи по протежението на цялата хранителна верига – от земеделските производители, хранителната промишленост, търговците на едро и дребно и потребителите. Причините за това са различни:
Липса на информираност, липса на търговско планиране, объркване по отношение на етикетирането „най-добър до“ и „годен до“, липса на знание от страна на домакинствата за това как да оползотворяват остатъците;
Стандартни размери на порциите, трудност за прогнозиране на броя на клиентите (кетъринг);
Неефективност при мениджмънта на складовите наличности; маркетингови стратегии, които могат да доведат до ненужни покупки (2 за 1, купи 1 получи 1 безплатно);
Свръхпроизводство, загуби при пакетирането (при земеделските производители и в производството):
Неадекватното съхранение (в цялата хранителна верига) и неадекватното опаковане.
ЕК анализира в тясно сътрудничество със заинтересованите страни, експерти и държавите членки на ЕС как да се намали разхищението на храна без да се компрометира безопасността на храните и се обсъждат варианти за действия на ЕС. Работна група разглежда широк спектър от възможни решение като: дарение на излишните хранителни продукти за хранителни банки, датата за етикетиране, фуражи, къси вериги на предлагане на храни, био-енергия и т.н.
Комисията също така започва информационна кампания по повишаване на осведомеността в държавите-членки, както и изясняване надписите „най-добър до“ и „годен до“ върху етикетите във всички страни-членки и на всички езици.
© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!
90 млн. тона храна се изхвърлят годишно в Европа
В света се изхвърлят 1,3 милиарда тона храни годишно, а с една четвърт от тях биха могли да се нахранят 842 милиона души.
Какво е да си WWOOFer и как се става такъв?
WWOOF не е работа, а е образователен опит, акт на солидарност. Няма очаквания за производителност, подчинение, йерархия или заплата
Вземи кешбек и спести пари с Tipli.bg
Пазарувайте умно - върнете си до 33% от стойността на всяка покупка
Ролята на червената детелина в силажа
За да се възползвате от потенциала на червената детелина, трябва да я задържите в силажа максимум четири години
Топ 10 тенденции в европейското земеделие през 2024 г.
На преден план ще бъдат внедряването на нови технологии и грижата за съхраняването на качествата на почвата
0 КОМЕНТАРА