Гръцкият животновъден сектор ще получи 50 милиона евро подкрепа заради инвазията на Русия в Украйна. Това става ясно след като мярката бе одобрена от Европейската комисия (ЕК). Тя е приета въз основана на временната рамка за кризисна държавна помощ, приета от Комисията на 23 март 2022 г., пише гръцкото издание Ypaithros.

Фермери работят на полето с каски и бронежилетки 

Помощта от 50 млн. евро ще позволи на Гърция да подкрепи земеделските производители, засегнати от нарастващите разходи за суровини поради руската инвазия в Украйна и свързаните с нея санкции, казва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

По думите й, ЕК продължава да работи в тясно сътрудничество с държавите членки, за да се гарантира, че националните мерки за подкрепа могат да бъдат приложени своевременно, координирано и ефективно, като същевременно се защитават равните условия на единния пазар.

Какво представлява гръцката мярка?

Гърция поиска от ЕК, съгласно временната рамка за криза, да бъдат отпуснати 50 млн. евро за подкрепа на животновъдния сектор в контекста на инвазията на Русия в Украйна.

Съгласно мярката помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни плащания. Тя е насочена към компании, работещи в животновъдния сектор, които са засегнати от нарастващите разходи за производствени ресурси, вследствие на геополитическата криза.

Бенефициентите по програмата ще получат помощ, равна на 2% от оборота през 2021 г. или 2% от брутния им доход през 2020 г. Точният размер зависи от това дали са били регистрирани по ДДС, или не.

Според препоръките помощта не бива да надвишава 35 000 евро на бенефициент и ще бъде отпусната най-късно до 31 декември 2022 г.

В решението си ЕК заключва, че гръцките животновъди са засегнати сериозно от инвазията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Реколтата в Украйна може да достигне нивата от преди година въпреки войната

Агроминистрите обсъдиха натиска върху пазара заради войната в Украйна

Продоволствената криза удря нови рекорди