Европейската комисия (ЕК) предложи да се спрат за една година вносните мита върху целия украински износ за Европейския съюз (ЕС). Предложението, което е безпрецедентен жест на подкрепа за страна във война, ще доведе до спиране за една година на всички антидъмпингови и защитни мерки на ЕС за износа на стомана от Украйна, съобщиха от ЕК.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Тази мащабна стъпка има за цел да помогне за увеличаване на износа на Украйна за ЕС. Това ще помогне за облекчаване на трудното положение на украинските производители и износители пред лицето на руската военна инвазия - обясняват от пресцентъра на Комисията.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви:

„Непредизвиканата и неоправдана агресия на Русия се отразява сериозно на украинската икономика. Разговарях с президента Володимир Зеленски за начини за подкрепа на икономиката, извън макрофинансовата помощ и безвъзмездните средства, които предоставяме. И двамата сме съгласни относно критичното значение на бързото и широко суспендиране на вносните мита за стимулиране на икономиката на Украйна. Стъпката, която предприемаме, отговаря на този призив. Това значително ще улесни износа на украински промишлени и селскостопански стоки за ЕС", категорична е фон дер Лайен.

Изпълнителният заместник-председател на ЕК и комисар по търговията Валдис Домбровскис също коментира решението на Комисията: 

„ЕС никога досега не е прилагал такива мерки за либерализация на търговията, които са безпрецедентни по своя мащаб. Те ще помогнат пряко на украинските производители и износители. Ще вдъхнат увереност в украинската икономика и ще изпратят силен сигнал, че ЕС ще направи всичко необходимо, за да помогне на Украйна в момент на нужда”, каза той.

Предстои предложението да бъде разгледано и одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС.